Vad kostar behandlingen?
Syrgasbehandling i hemmet – såväl gas, flaskor, behållare och transport – ingår i högkostnadsskyddet. Har du redan nått taket i högkostnads-trappan betalar du ingenting. Om du har en stationär koncentrator står du däremot själv för den el som koncentratorn förbrukar.
Hur levereras syrgasen?
När din läkare ordinerat behandlingen hjälper oxygensköterskan dig att få rätt typ av utrustning och tillbehör. Om du har en stationär koncentrator får du vanligtvis låna den av din lungklinik, hjälpmedels-central eller annan motsvarande verksamhet. Har du fått syrgas förskriven på recept är det vanligt att du själv kontaktar ditt apotek och aktiverar receptet från läkaren. Apoteket beställer sedan syrgasen från Linde Healthcare, som levererar det hem till dig enligt överenskommelse. Om du har blivit ordinerad flytande syrgas får du utbildning i hur utrustningen fungerar och används i samband med den första leveransen.
Beställa mer syrgas
Du som har ordinerats flytande syrgas eller komprimerad syrgas i flaskor kommer att få ny syrgas levererad hem till dig. Apoteket kommer att ge dig information om hur du beställer mer och vilka dagar leveranserna sker.
Förvaring och placering i hemmet
- En stationär koncentrator placeras stående på golvet minst 20 cm från väggar, möbler och gardiner. På så sätt täpps inte koncentratorns luftintag eller luftutgång till
- En behållare med flytande syrgas förvaras inomhus i rumstemperatur på en plats med god ventilation
- En syrgasflaska placeras i ett ventilerat och lättillgängligt rum, där den kan stå eller ligga stadigt
Säkerhetsanvisningar
Vid rätt hantering medför syrgasbehandling i hemmet ingen ökad risk för brand eller olycka. Det är mycket viktigt att du noggrant tar del av säkerhetsföreskrifterna från din syrgasleverantör respektive lungklinik innan du påbörjar behandlingen.
I vårdhandboken finns utförlig säkerhetsinformation om syrgasbehandling i hemmet.
Ömmande näsborrar
Syrgasbehandlingen kan göra så att slemhinnorna i näsborrarna blir torra och irriterade. Du kan behandla detta med salva, hudkräm, läppcerat eller nässpray, men tänk på att inte ha något fett på händerna när du hanterar syrgasflaskorna.
Att transportera och resa med syrgas
- Vid biltransport ska syrgasen vara fastspänd. Syrgaskoncentratorer och behållare med flytande syrgas ska fraktas upprätt. Se till att ventilationen är god
- Vid båtresa eller färjetransport måste du själv ta reda på vilka regler som gäller för att få ta med syrgas ombord. Kontakta det rederi du ska resa med
- Vid flygresor måste du själv ta reda på vad som gäller för det flygbolag du ska resa med. Reglerna skiftar ofta mellan bolagen
Resa utomlands med syrgas
När du ska resa längre sträckor är det viktigt att planera resan i god tid och kontakta din resebyrå, oxygensköterska och Linde Healthcare. Vår partner Oxytravel hjälper dig och har hand om ditt syrgasbehov på resmålet. Läs mer på www.oxygenworlwide.com.
Tillbehör
Det finns en rad olika tillbehör som kan underlätta syrgasbehandlingen. Till mobila utrustningar finns kärror, vagnar, väskor, ryggsäckar och bärremmar som kan underlätta rörligheten. Det finns även särskilda flaskkorgar att montera på rullstolen. Man kan också behöva kopplingar av olika slag eller extra filter till den stationära koncentratorn. Prata med oxygensjuksköterskan om vilka tillbehör som är aktuella för dig.